FMS: Deklaracja Praw Pacjenta, czyli alternatywa dla klauzuli sumienia

dodano 2014-07-13 06:00 w kategorii: Akcje

Federacja Młodych Socjaldemokratów przedstawiła założenia Deklaracji Praw Pacjenta. Jest to odpowiedź na Deklaracje Wiary, pod którą podpisało się około trzech tysięcy lekarzy. Akcja FMS odbywa się w całej Polsce, wczoraj odbyła się w Opolu.

Przy placu Kopernika młodzi działacze lewicowi wręczali ulotki, tłumaczące, co zrobić, gdy lekarz odmówi wypisania recepty na zakup środków antykoncepcyjnych. W konferencji prasowej prezntującej projekt wzięli udział: Katarzyna Duda, Michał Tarabasz i Grzegorz Zwolak. Opolski FMS przedstawił Deklarację Praw Pacjenta, która przygotowaną została przez FMS Lubelskie. Akcja prowadzona jest w całym kraju - powiedział Tarabasz.

Karta praw pacjenta jest ważniejsza od klauzuli sumienia - mówią organizatorzy akcji i dodają: Lekarz jest dla pacjentów, a jego przekonania religijne nie powinny mieszać się z pracą zawodową. Pacjent ma być ważniejszy niż sumienie lekarza. Deklaracja wiary jest tylko prywatną sprawą. Lekarze mogą mieć klauzulę sumienia, ale muszą postępować zgodnie z ustalonymi zasadami – przekonywał Opolan Tarabasz.

Rozdajemy również ulotki mówiące o tym, kiedy kobieta ma prawo do legalnej aborcji – dodała Katarzyna Duda. Według niej tak jest, gdy płód jest ciężko uszkodzony, gdy ciąża jest efektem gwałtu czy zagraża życiu.