21. Parada Równości w stolicy z udziałem Lewicy

W Warszawie rozpoczęła się 21. Parada Równości, która skupiła także środowiska demokratycznej opozycji, w tym działaczy i liderów Lewicy. Patronat nad Paradą sprawuje prezydent Warszawy. Hasłem szczególnym jest wsparcie dla osób transpłciowych, a zawołaniem Lewicy: Lewica to miłość!, co wpisuje się w ogólną treść Parady – Równi ludzie, równe prawa, równa miłość!

Przed rozpoczęciem przemarszu obradował Zarząd Krajowy Nowej Lewicy, który przyjął istotne uchwały. Mówił o tym Robert Biedroń na konferencji prasowej.

Przyjęto uchwałę o gotowości Lewicy do wyborów. Udało się zjednoczyć wszystkie środowiska lewicowe w kraju i po wygranych wyborach lewica jest gotowa do uczestnictwa w koalicji rządzącej.  Włodzimierz Czarzasty (szef Sztabu Wyborczego Lewicy) uzupełnił, że przygotowania do kampanii wyborczej idą zgodnie z planem, zawierającym szczegółowe zadania merytoryczne i finansowe. Nie zamierza się zmieniać szefa sztabu wyborczego, czym nawiązał do rezygnacji z takiej funkcji w PiS Tomasza Poręby.

Zrzut ekranu 2023 06 17 140456   Zrzut ekranu 2023 06 17 145336

Drugą uchwałą Zarządu Krajowego jest odniesienie się do zapowiedzianego przez Jarosława Kaczyńskiego referendum ws. uchodźców. Zarząd Krajowy zwrócił sie z apelem do wszystkich ugrupowań demokratycznej opozycji, by głosowali w Sejmie przeciwko ustawie wprowadzającej referendum.

W. Czarzasty zapowiedział jednoznacznie, że nie możemy dać się kolejny raz skłócić, burzyć zasady demokracji, uczestniczyć zwyczajnie w hucpie politycznej, wykorzystaniu instytucji państwa dla partyjnych celów. Podkreślił, że PiS działa wg wskazań wyników różnorodnych badań popularności i z badań im wyszło, że referendum będzie odwracało uwagę od porażek i wpadek PiS.

Dodał, że Lewica jest i pozostaje konsekwentna w swoich celach i działaniach. Bez względu na wysokość słupków poparcia, lewica zawsze była za prawami kobiet, prawami LGBTQ+, prawem kobiet do decydowania o aborcji do 12 tygodnia płodu, za świadczeniami państwa na rzecz obywateli. To decyduje o stopniu wiarygodności partii lewicy.

Lewica w składzie przyszłego Sejmu i rządu to gwarancja, że będą do końca pilnowane i wdrażane sprawy zapowiedziane w programie lewicy.

Posłanka Joanna Scheuring-Wielgus oświadczyła, że lewica uczestniczy w Paradzie Równości od wielu lat, a jej działacze są sojusznikami społeczności LGBTQ+. Nie tylko w swoich programowych deklaracjach, ale i w działaniu. Przypomniała 6 punktów swoistej instrukcji mówiącej jak zachowywać się na co dzień jako sojusznicy:

1. Reaguj na homofobię;
  2. Zdobywaj wiedzę, odrzuć hejt;
  3. Wspieraj równość;
  4. Bądź przykładem sojusznictwa z LGBTQ+
  5. Idź ramię w ramię z innymi;
  6. Głosuj świadomie na tych, którzy są sojusznikami.

Zrzut ekranu 2023 06 17 141401   Zrzut ekranu 2023 06 17 140538

Anna Maria Żukowska zaprosiła na platformę lewicy, ale jednocześnie powiedziała o sprawach osiągania równości praw, które lewica uważa za pilne do załatwienia jeszcze w tej kadencji Sejmu. Lewica złożyła w Sejmie projekty ustaw o równości małżeńskiej i o związkach partnerskich. Zapisy obu projektów wynikają z katalogu praw człowieka. Do prawnego uregulowania pozostają jeszcze sprawy ustawy o mowie nienawiści, tożsamości psychoseksualnej, a także ustawy o uzgodnieniu płci, które kuriozalnie już w warunkach XXI wieku ciągle wymagają pozywania do sądu rodziców. Ponadto procedury medycznej korekty płci winny być finansowane z funduszy NFZ.

Anna Maria Żukowska zaprosiła na platformę Lewicy oznaczoną nr 3, którą lewica organizuje od 13 lat..

Uczestnicy Parady Równości oprócz niesienia swoim uczestnictwem ważnych treści społecznych stworzyli marsz pogodnych, kolorowych ludzi, wyrażających nadzieję, że Polska będzie niebawem przyjazna ich prawom i oczekiwaniom.

– Chcę takiej Polski: troskliwej, lepszej dla wszystkich dzieci. Dlatego popieram i domagam się wprowadzenia w życie postulatów dotyczących prawa rodzinnego, uzgodnienia płci, bezpieczeństwa, równego traktowania, zdrowia i edukacji*. Chce Polski Gdzie Obowiązuje równość małżeńska – związek małżeński może zostać zawarty przez dwie osoby różnej lub tej samej płci. Dziecko ma prawo do bycia adoptowanym przez małżonków – bez względu na ich płeć. Kochać wszystkich, nikogo nie oszczędzać!” (Sławek Andrzej Bębenek, powiat chrzanowski).

Zrzut ekranu 2023 06 17 142400   gawkowski parada

„– Chciałbym takiej Polski, w której nie będzie trzeba walczyć o parady równości, a prezydent kraju nie będzie nazywał nas ideologią. To nadzieja, że nie będzie homofobicznych przekazów w mediach, oczekiwanie, żeby nikt nie zrywał tęczowych flag, a my będziemy mogli brać śluby, zawierać związki partnerskie, dziedziczyć, brać wspólnie kredyty i wieść spokojne życie rodzinne. Aby tak się stało, potrzeba działań zarówno na szczeblu samorządowym, jak i krajowym. Im więcej osób ze społeczności LGBT+ będzie w samorządach i parlamencie, tym będzie większa szansa na zmianę społeczną w naszym kraju. Nasz punkt widzenia musi być brany pod uwagę, a my musimy mieć możliwości, aby go przedstawiać” (Michał Wysocki, Bydgoszcz).

W 21. Paradzie Równości uczestniczą posłowie z województwa kujawsko-pomorskiego Joanna Scheuring-WielgusKrzysztof Gawkowski.

Opr. nim, 17 czerwca 2023 r.